Livet som grafisk designer ved MCB

Blogindlæg inden for IT branchen opfattes ofte en smule langhåret og nørdet. Det var lidt samme opfattelse jeg havde, da jeg startede i internetbranchen som grafisk designer. Her var jeg  omgivet af programmører og tekniske hoveder her, der og alle vegne.

Det var og er bare også en branche, hvor der er brug for de kreative kræfter, til at sælge den geniale kode ud af til. Brugeren påvirkes ofte kun af det, de ser – og det er her mit arbejde kommer ind i billedet. Jeg vil i dette indlæg fortælle lidt om, hvordan det er at arbejde i webbranchen, fra en grafikers synspunkt.

Jeg hedder Anne Bank Lindberg, er 34 år gammel, og startede med at designe mine første hjemmesider for ca. 13 år siden. Dengang var jeg begyndt i lære som god gammeldags grafiker. Altså ikke helt gammeldags nok til, at det hed håndsats i bly osv. Men det var på et tidspunkt, hvor internettet ikke var det hotteste endnu, og man gik på biblioteket for at finde ud af, hvad det der internet egentlig var for en størrelse. Jeg rendte ind i en (også meget ung) Thomas Kragelund, der var ved at starte sådan et internet firma. Han stod på dette tidspunkt i en situation, hvor han manglede noget grafik til at vise på hans allerførste hjemmesider.

Jeg havde ingen erfaring med webgrafik på nogen måder. Men dengang var der kun en vej frem, hvis man ville arbejde med det sidste nye: learning by doing! Jeg kastede mig ud i det, og det gik vist helt ok, for det varede ikke mange dage, før Thomas også syntes, at jeg skulle lave HTML til ham. Det kastede jeg mig også ud i, men det fik hurtigt ende igen. Jeg var ikke i tvivl om, hvor mit hjertebarn lå. Det var i selve designprocessen og den alene! Hvis jeg skulle fortsætte med at arbejde for Thomas, blev det et krav fra min side af, at jeg stort set skulle undgå at røre ved kode på noget tidspunkt igen. Den fik jeg faktisk solgt til chefen og den dag i dag sidder grafikerne i MCB stadig kun og laver rent design. Jeg ved godt, at det er praktisk at kunne tage bolden lidt længere, men vores motto er, at man skal gøre det, man elsker allermest og er allerbedst til. Og jeg er meget stolt af den organisation, vi har fået opbygget i dag, og den måde vi har valgt at arbejde i produktionen på.

I og med at jeg fik trumfet ovenstående igennem, er der rigtig mange, der vil hævde, at man ikke har nok indblik i at lave “rigtigt” webdesign. Jeg har da også altid sørget for at suge til mig fra mine rigtig dygtige kolleger. Og det kan godt lade sig gøre at kende til stort set alle tricks i HTML-, AJAX- og Javascript-bogen og have kendskab til, hvad der kan lade sig gøre og ikke lade sig gøre. Man kommer til at arbejde utrolig tæt sammen, når man er så afhængige af, at den møtrik jeg leverer til næste led i produktionen, passer helt perfekt ind i det, der i den sidste ende skal blive til en kvalitetswebløsning.

Det har også bevirket, at kravene til at være grafisk designer ved MCB er pænt høje. Du skal designe fra morgen til aften – dag ud og dag ind. Og du skal være konstant fornyende og kreativ – om og om igen. Mange andre får et lille afbræk, ved fx. også at sætte deres designs op HTML, men her kører vi bare på og på. Det kræver sin kvinde (i dette tilfælde), og der vil, uanset hvor dygtig du er, være dage, uger eller endda måneder, hvor det på ingen måder kører på den store klinge. Man lærer med tiden ikke at gå total i panik, når de mørke huller kommer. Man lærer sig selv utrolig godt at kende, og man lærer at stole 100% på sine egne evner. Man ved, hvad evnerne rækker til, og at det hele sikkert bare kører derudaf igen i morgen. Man skal ikke have let til stress, hvis man skal synes, at dette er livet og den mest fantastiske hverdag.

Jeg følte mig også lidt alene på min post hos MCB i mange år. Der er faktisk rigtig langt mellem en meget kreativ designer og det sprog, som en hardcore programmør taler. Vi har altid været enige om, hvad der var slutmålet, men en programmør har aldrig rigtigt kunne sætte pris på det arbejde, en grafiker yder. Ikke fordi de ikke vil, men de ser bare ikke de samme detaljer, ligesom jeg ikke ser værdien på samme måde i alle de små finesser, de laver i deres kode. Jeg har derfor altid haft et godt og solidt netværk omkring mig af dygtige grafikere, som man kunne spare med om alt. I starten hang vi i telefonen dagen lang, men takket være udviklingen på internettet, så er jeg med tiden kommet til at føle mig mindre og mindre ensom, eftersom alt sparring ligger lige der ved et tryk på en tast. Det skal dog siges, at det hele nåede helt nye højder, da jeg fik ansat min første fuldtids grafikerkollega, Morten Messer. Man får lige det ekstra indspark, pift og energi, som en grafiker går og drømmer om at være i besiddelse af døgnet rundt, når man er omgivet af dygtige kolleger. Senest er vi blevet endnu én i den grafiske afdeling, i kraft af vores nye grafiker, Mette Vedel Eriksen, som vi forventer os rigtig meget af.

Fra tryk til web

Jeg opdagede mange positive ting ved at gå fra at lave tryksager til at lave hjemmesider. I webbranchen kommer det sig ikke så nøje, om der er en lille fejl her eller der. Det retter man bare til efterfølgende. Det var langt værre, når man stod og kiggede på de dampende tryksager, der lige var kommet ud af trykken og til sin store skræk fik øje på en trykfejl – lige der midt på forsiden. At være uddannet i den trykte branche har derfor givet mig en utrolig stor grundighed og perfektionisme, som har været svært at give bare en lille smule slip på hen af vejen. Man finder dog ud af, at man nogle gange må gå på kompromis med sig selv. Selvom den grønne knap ikke altid passer specielt godt ind i designet på en hjemmeside, så er det altså bare den, der konverterer bedre end den sorte. Og så må man slå lidt knuder på sig selv en gang imellem, for kundernes succes på nettet er nu og altid succeskriteriet, når man arbejder i denne branche og ikke mindst ved MCB.

 

Jeg ELSKER at lave tryksager – men må erkende, hvor meget jeg også holder af at designe hjemmesider. Det kan faktisk slet ikke sammenlignes. Det at designe hjemmesider har jeg i mange år betragtet som en lidt begrænsende proces. Der er 700 millioner regler, der skal overholdes, fx for at diverse browsere kan vise designet på bare en nogenlunde rimelig måde. Det er et bøvl med skrifter på hjemmesider osv. osv. Jeg har dog med årene formået at se på det med lidt anderledes øjne. Alle (eller lad os sige en hel del :-)) kan lave et fedt design, når man har fuldstændig frie tøjler. Det er de sande dygtige folk, der kan skabe et gedigent og smukt stykke grafisk arbejde, når de får et grimt logo, halvdårligt billedmateriale og et hav af tekniske restriktioner at arbejde med. Vi bander af og til alle begrænsningerne langt væk her i MCB, men det er uden tvivl også dem, der langt hen af vejen er med til at gøre os endnu dygtigere og udvikle os hver eneste dag.

Når jeg nu har talt lidt om begrænsningerne er det også vigtigt at understrege den helt fantastiske udvikling internettet har undergået og gennemgår hver eneste dag. Der åbner sig nye døre hver dag – og senest har den kære befolkning for alvor taget smartphones til sig. Det åbner for en helt ny verden af hjemmesider. Det har altid heddet sig, at man på nettet arbejder i faste bredder – for på den måde at sikre sig, at alle brugerne fik samme oplevelse af tingene. Med smartphones kan grafikken nu skalere sig, når man fx lægger telefonen ned. Det er for mig som grafiker et nyt mindset, der skal til og ikke mindst en super spændende udviklingsmulighed.

De seneste år er det kommet endnu et led ind i MCB produktionen. Og ikke mindst et meget vigtigt led. Vi kalder det for vidensafdelingen. De binder på fornemmeste vis det hele sammen. Ved hjælp af SEO- og markedsføringseksperter er vi i dag kommet til et sted, hvor jeg med sikkerhed ved lige præcis, hvad folk klikker på i designet, og hvad folk kigger lige igennem. Dette har gjort mit arbejde endnu mere spændende, hvor før i tiden, var det mest grafikerens idé om, hvad der var rigtigt – som vandt diskussionen. Nu er jeg sikker på, at det ikke bare er endnu en flot hjemmeside på nettet – nu ved jeg også, at det er en hjemmeside med succes på nettet!

{lang: 'da'}
Dette indlæg blev udgivet i Grafisk design den af .

Om Anne

Jeg har arbejdet hos MCB siden 2000. Jeg er uddannet grafiker på et trykkeri, men sidenhen har fokus været design af interfaces og hjemmesider. Jeg har til daglig ansvaret for de grafiske medarbejdere i MCB – fra projektplanlæggelse til kvalitetskontrol.

9 tanker om "Livet som grafisk designer ved MCB"

 1. Petra

  Ja, webdesign er ligeså meget en videnskab som det er en kunst – og det er i sandhed kun få mennesker der behersker webdesign! Som du rigtigt skriver er der en forb… masse regler (omend 700 mio. er en smule i overdrevet), men også kravene til brugervenlighed vil jeg understrege de senere år er blevet MEGET strengere. Men tak for et inspirerende indlæg!

  Svar
 2. Steen

  Hej Anne

  Fint indlæg. Jeg startede selv med at lave webdesign i 1999 dengang det var sejt at bruge frames og masser af dejlige animationer. Jeg gik også i gang med HTML, Javacript og senere css men det bruger jeg ikke rigtig tid på i dag.

  I dag bruger jeg det meste af min tid på at finde ud af hvad der konverterer og mindre tid på at lave grafik. Det er efter min mening noget af det mest spændende ved webdesign.

  Svar
 3. Thomas Frost

  Virkelig spændende at høre fra en designer (her hvor jeg arbejder er vi 100% teknikere), det er dejligt at høre at du går så meget op i at lære det at designe til web, for som du siger er der en masse omkring fonte, browsere m.m. at tage hensyn til.

  Næste store opgave for webdesignere bliver at lære at designe så et design kan blive responsive ned til ret små størrelser. Det er virkelig her det kræver en forståelse for web.

  Vi modtager fra tid til anden webdesigns fra grafikere der tydeligvis er uddannet indenfor tryk, og som det ser ud nu er der for en del meget lang vej til at blive webdesignere. Det er dog helt forståeligt, de kommer fra en helt anden verden og har ikke kollegaer at trække på når der er spørgsmål, hvilket gør det langt sværere for dem at tilpasse sig til at lave designs til web og ikke til tryk.

  Interessant at høre din tilgang til tingene.

  Svar
 4. Oliver Nielsen, WebMatros

  Interessant blogpost. Jeg selv droppede starten af forrige årti (damn jeg lyder gammel… er kun 32…) ud af Medie Grafiker uddannelsen midtvejs, fordi der var alt for meget printdesign og for lidt webdesign;-)

  Jeg synes webdesign er mere interessant fordi det interaktive element gør at brugeren interagerer med designet. Så er vi ovre i at kunne tale om webarkitektur, usability og koncepter som “form follows function” som jeg er stor tilbeder af.

  Dog er jeg glad for al den basisviden om grafisk design som jeg fik de år jeg gik på medie grafiker uddannelsen. Typografiske grundregler, layout grids/gitre, baseline grids, etc.

  Svar
 5. Alexander

  Hej Anne.

  En fin artikel.
  Jeg arbejder mest med tryksager. Webdesign er en fantastisk ting, desværre er der lidt meget for meget at skal kunne, jeg er rent grafiker dvs html, php, css og alt det andet man helst skal kunne er desværre noget jeg har gået glip af 🙁
  Men det kunne jo være at man stille og rolig skulle sætte sig ind i..

  God dag.

  Svar
 6. Kristina

  Hej Anne
  Nu har jeg ledt og ledt efter et grafikker forum fordi jeg sidder med et spg. dog uden held.
  Vil du være behjælpelig med hvilket program du/man ville bruge for at lave et dokument som det nederste billede i dette indlæg? Den med alle ordene. Ville man tage indesign i brug der, hvilket ville være mit bedste bud.
  På forhånd tak.
  Mvh Kristina

  Svar
 7. Anne Bank Lindberg

  Hej Kristina,
  Du vil kunne bruge både InDesign, Illustrator og Photoshop. Hvis slutresultatet skal bruges til offsettryk – ville jeg dog nok vælge InDesign eller Illustrator, da det skriften her kan outlines og skaleres efter ønske.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *