Mekka, Lego og motorskifte

I den perfekte verden er et udviklingsforløb som et blankt stykke papir uden begrænsninger – alt er muligt og ingen idéer er for store. Virkeligheden er en helt anden, selvom man føler, at alt er muligt, når man sidder med friske budgetter og adskillige gode idéer.

Vores komplette system kan anskues som et motoriseret køretøj. Det har kørt godt i flere år, men vi ønsker løbende at forbedre funktionaliteten, så vi kan understøtte de ønsker og behov vores kunder får hen ad vejen, så vi fastholder et tidssvarende system.

Nogle gange laver vi små forbedringer eller visuelle justeringer, og andre gange udskifter vi større dele. Hvis vi lige holder fast i analogien med køretøjet, så prøv at forestille dig, at vi skulle skifte motoren ud.

Den gamle motor er ikke længere tidssvarende og kan ikke hamle op med de stigende krav. Derfor har vi designet en ny og bedre motor med masser af heste, turbolader og hele svineriet. Enhver kan sige sig selv, at en ny motor, uanset hvor fantastisk den er, vil forblive en kold, tavs klump aluminium, hvis vi ikke sørger for, at resten af køretøjet kan fungere sammen med den. Brændstofstilførsel, gear, gaspedal, tænding, køler, udstødning og så videre. Alt skal virke og fungere som en helhed for, at vi kan opnå det fulde potentiale.

Jeg vil i dette blogindlæg beskrive de valg og udfordringer, vi blev stillet over for ved udviklingen af vores nye mobile platform – MCB Mobil. Der bliver ikke så meget “best practice top 5 how-to guide in 10 days”, men hvis du er én af dem, der godt kan li’ at skille ting ad for at forstå, hvordan de virker, eller hvorfor de virker, som de gør, så læs videre. Jeg lover, at det ikke bliver ved med at handle om biler.

Skal vi lave det?
Man får en god idé og tænker den igennem. Ved første vurdering virker den god, men det er først efter et par nætter i underbevidstheden, at de virkelig gode idéer kommer frem til overfladen. Der tegnes lidt, sættes strøm til og produktet er klar! (den korte version af et udviklingsforløb i MCB).

Idéerne til MCB Mobil begyndte at poppe op til overfladen lige efter, at de fleste på kontoret fik sig en iPhone 3GS. Det gik op for os, at den indbyggede browser var særdeles effen og internetoplevelsen var slet og ret i orden.

Vi havde dog nogle udfordringer på andre områder, og idéerne blev lagt lidt væk igen.
I 2010 kom det op at vende igen i udviklingsafdelingen, da der i vores Google Analytics statistik begyndte at dukke signifikant trafik op fra iOS enheder. Da de første salg via mobilenheder gik igennem, besluttede vi os for at tænde svejseren og komme i gang.

Hvordan skal vi lave det?
En time i “zonen” giver en fed fornemmelse i kroppen. Zonen er alle gode brainstorms Mecca. Det sted hvor der er uendeligt mange legoklodser i den samme farve og alt kan lade sig gøre. Thomas Kragelund, Janus Klok og jeg selv har ofte meget nemt ved at nå hertil, og jeg kan forsikre jer, at det ikke involverer svampe eller tobak.

Som sagt havde vi, efter en time med ja-hatten på, grundridset til den mobile løsning klar og taget højde for de helt store udfordringer. Vi smagte lidt på vores tidligere erfaring med de to MCB platforme Website og Webshop og fandt ud af, at den nye løsning skulle være en blanding af de gode egenskaber herfra – spicet op med lidt nyt. Resultatet ville blive en så god en løsning, at det ville give os mange flere muligheder, som rækker langt ud over det mobile univers – men det må I høre om en anden gang (det er ingen skam at brygge kaffe to gange på de samme bønner ;-).

Med en naiv overbevisning om, at vi havde tænkt på alt, gik vi fra mødet med et par high fives (en vigtig del vores brainstorm ritual).

It’s time to bring in the nerds.

Præsentationen for vores produktchef på MCB Webshop, Jacob Sandhøj, forløb helt anderledes, og der er ingen tvivl om, at det skyldes, at Jacob er langt mere tilbundsgående analytisk, end vi er. Længe sad han helt uden at sige noget. Endelig åbnede han munden. På den tørre facon, der kendetegner Jacob, sagde han de forjættede ord, som alle os med gode idéer kan li’ at høre: “det kan godt lade sig gøre”.

Inspiration fra Lego
Grunden til at jeg startede dette blogindlæg med analogien om et køretøj var, at vi endte med at grave dybt i Masterpiece for at indbygge den ny “motor”. En backend som skulle understøtte de nye funktioner, vi anså som nødvendige for en fleksibel løsning, der uden undtagelse skulle understøtte vores meget brede kundeportefølje.

Idéen er simpel. Alle sider består af selvstændigt programmerede blokke, som passer perfekt sammen. Alle blokke skal kunne fungere selvstændigt eller ved siden af hinanden uden at have effekt på hinanden. En blok kan f.eks. være en artikel trukket ud i sin fulde form. Det kan også være en liste af artikler, en liste af gallerier, en varegruppe, valg af betalingsform osv. Hver blok har sin egen funktion og er ligeglad med, om den er placeret sammen med andre blokke.

Dette åbner op for at lave specifikke blokke til kunder med specielle behov, samtidig med at det er muligt, at rækkefølgen af de enkelte elementer på siderne ikke skal være den samme for alle kunder. En udfordring som vi ofte har stået overfor, når vi skal udforme shops til nye kunder.

Hvem ved – måske får dette system en dag så meget vind i sejlene, at det også indtager vores andre platforme – men så siger jeg altså ikke mere 🙂

Arbejde (over)
I foråret 2011 startede vi med at opbygge databaser og designe den grafiske brugerflade til Masterpiece. Vi designede også adskillige sidevisninger, som skulle omfatte alle de funktioner, vi ville indbygge i version 1.0 af MCB Mobil.

Til vores seminar i Musikteateret løftede vi en anelse for sløret, og vi fik sendt nogle vibes ud, som blev taget rigtig godt imod af vores kære kunder.

Vores unge Createur, Morten Mønsted, har udtænkt et særdeles sindrigt modul til at styre disse blokke. Et system som ofte afføder udbrud som “Det er fand’me smart”, “Hold nu kæft” osv.

Hen over sommeren har vi programmeret blokke i en grad, som kun Kirk Kristiansen kan sætte sig ind i og min “partner in crime”, Jacob Sandhøj, sidder i skrivende stund og lægger hånd på de sidste linier i koden til Checkout på den mobile shop.

I dag tog vi så hul på det næste skridt – introduktion til kunderne. Hele formiddagen har vi haft en halv snes forventningsfulde kunder til introduktion på den største selvstændige lancering i MCBs historie. Og de kan slet ikke vente med at komme i luften med deres mobil løsninger. I den nærmeste fremtid vil det derfor vrimle med MCB Mobil lanceringer, og godt 80 hjemmesider og webshops vil snart overraske deres besøgende med en special tilpasset udgave af sitet, hvor det er nemt at navigere rundt og ikke mindst shoppe via mobilen.

Vi glæder os til at præsentere de første lanceringer.

{lang: 'da'}
Dette indlæg blev udgivet i ehandel, MCB Mobil, Udvikling den af .

Om Tejs

Jeg har arbejdet hos MCB fra 2000 til 2010, først som webdesigner og projektleder og senest somudviklingschef. I det daglige bistår jeg vores konsulenter med at udtænke løsninger på vores kundernes behov, alt imens jeg koncentrerer mig om at få udviklet nye produkter, der understøtter fremtiden.

3 tanker om "Mekka, Lego og motorskifte"

 1. Nikolaj Mogensen

  Hej Tejs

  Det lyder virkelig interessant…

  Jeg ved Magento også har haft gang i noget med mobil integration af webshops. Det har jeg i hvert fald selv haft kig på med mine webshop, men jeg synes endnu ikke markedet er modent nok til at jeg kan se et potentiale.

  Det potentiale skal i selvfølgelig gribe fat i og det ser det ud til at i har gjort. Bliver sindsygt spændende at følge MCB mobil 🙂

  Tillykke med fremgangen og god vind med projektet – jeg vil følge med spændt!

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *