Tech
7 minutters læsning

Kan man skrive et helt blogindlæg via ChatGPT?

Annemette Rosenkilde Lucas

Marketing Manager

Annemettes specialeområde er inbound marketing. Med flere års erfaring først som E-mail Marketing Specialist, senere Marketing Automation Specialist og nu certificeret HubSpot specialist, er hun i dag ansvarlig for MCB's interne marketing.

Måske har du ligesom os undret dig over, hvor intelligent ChatGPT er, og i hvor høj grad teknologien kan bruges til at lette arbejdet i din hverdag - så lad os undersøge det sammen.

DALL·E 2023-04-05 12.25.18 - a chatbot represented as a robot in a dark setting typing on a computerBilledet er skabt gennem Dall-E.

Størstedelen af dette blogindlæg er skrevet med hjælp fra ChatGPT. Vi har sørget for at stille de rigtige spørgsmål, give de rette kommandoer og formulere os korrekt i chatten for på den måde at få det bedste og mest givende output. Og vi har spurgt yderligere og mere interesseret ind til chatten, når vi har haft behov for uddybning. 

På den måde har det været muligt på kun en brøkdel af den tid, vi normalt bruger på at skrive et blogindlæg, at komme i luften med det, du sidder og er i gang med at læse.

Og særligt for os er det interessant.

Vi ved nemlig, hvor vigtigt det er med værdifuldt og givende content, og derfor skal det altid leve op til de forventninger, der er til viden og den efterspørgsel, som findes på markedet. Vi lader os derfor ikke hovedløst gribe af nye tiltag og tendenser, men undersøger dem nysgerrigt. 

Vi kan efterfølgende konkludere, at ChatGPT kan være en aktiv medspiller i udarbejdelsen af content, men aldrig vil content fra teknologien kunne stå alene. Der er brug for menneskelig intelligens for at skabe den menneskelighed, vi alle behøver i en tekst og for at sikre, at alt er korrekt.

For ChatGPT kan lyve og fejle!

Derudover har vi som et af de første CMS'er i Danmark integreret med ChatGPT. Det betyder, at brugere af vores eget system, Cloud, kan gøre brug af den intelligente teknologi, når der er behov for inspiration og hjælp til diverse tekster på et site eller en shop. Det kan være til hele artikler, som kan være svære at komme i gang med på egen hånd, eller det kan være til produktbeskrivelser. Det kan nemlig være besværligt at blive ved med at differentiere sine tekster til hvert produkt, og derfor kan det være en stor hjælp at blive guidet på vej af ChatGPT.

Men også kun 'guidet'! ChatGPT kan ikke stå alene, men behøver vores indgriben.

Vi har desuden testet integrationen mellem ChatGPT og HubSpot. Det kan du læse mere om her
Lige såvel som vi har undersøgt de fordele og ulemper, der SEO-mæssigt kan være ift. brugen af ChatGPT.
Det er noget, vores SEO-ekspert Flemming har fortalt om til et MCB Meet Up i marts 2023. Se eller gense optagelsen på siden her.

Bemærk, at hver gang vi har inddraget vores holdninger, er disse indrammet i parenteser, og det er således ikke noget, ChatGPT har formuleret.

 

Hvad er ChatGPT?

GPT står for Generative Pre-trained Transformer.

ChatGPT er et avanceret computerprogram, der er trænet til at forstå og producere menneskeligt sprog på en naturlig måde. Det er baseret på en avanceret teknologi, som er udviklet af OpenAI, et af verdens førende forsknings- og udviklingscentre inden for kunstig intelligens.

ChatGPT fungerer som en chatbot, der kan interagere med brugere på en måde, der ligner en samtale mellem to personer. Brugere kan stille spørgsmål eller anmode om hjælp inden for et bredt spektrum af emner, og ChatGPT vil forsøge at besvare dem på en forståelig og informativ måde.

ChatGPT er i stand til at lære og forbedre sig selv over tid ved at analysere og behandle store mængder data. Det betyder, at jo mere programmet bruges, desto bedre vil det blive til at forstå og besvare brugernes spørgsmål.

ChatGPT er allerede blevet anvendt i en række forskellige områder, herunder online kundeservice, teknisk support, undervisning og endda psykoterapi. Det er derfor en kraftfuld teknologi, der kan hjælpe med at forbedre effektiviteten og kvaliteten af ​​menneskelig interaktion og service.

(Bemærk her at de fire ovenstående afsnit starter på samme måde med 'ChatGPT'. ChatGPT har således ikke formået at skabe et dynamisk flow mellem de forskellige pointer).

Selvom ChatGPT kan være en nyttig ressource for brugere, er det også vigtigt at huske på, at det stadig er en computerprogram (her missede ChatGPT forskellen på ‘en’ og ‘et’, måske fordi der er tale om et sammensat ord, hvor vi siger ‘en’ computer, men ‘et’ program) , og det kan have begrænsninger og fejl. Derfor er det altid vigtigt at bruge sund fornuft og at bekræfte vigtige oplysninger med andre kilder, når det er nødvendigt.

 

Hvordan fungerer ChatGPT?

ChatGPT er en avanceret teknologi, der er trænet til at forstå og producere menneskeligt sprog på en naturlig måde (her er der en gentagelse fra forrige afsnit. Og generelt ligner resten af afsnittet også et sammendrag af forrige afsnit). Det fungerer som en chatbot, der kan interagere med brugere på en måde, der ligner en samtale mellem to personer. Brugere kan stille spørgsmål eller anmode om hjælp inden for et bredt spektrum af emner, og ChatGPT vil forsøge at besvare dem på en forståelig og informativ måde.

Når en bruger stiller et spørgsmål til ChatGPT, analyserer programmet først spørgsmålet for at forstå det fuldt ud. Det kan gøre brug af forskellige teknikker til at analysere sætningen. Dette hjælper med at identificere de vigtigste nøgleord og begreber i spørgsmålet, som ChatGPT vil bruge til at generere et svar.

Efter at have analyseret spørgsmålet, søger ChatGPT derefter i sin store database af information for at finde et passende svar. Den kan omfatte information fra forskellige kilder, herunder online encyklopædier, artikler, bøger og andre dokumenter. ChatGPT vil derefter bruge denne information til at generere et svar, der er så relevant og informativt som muligt.

Når ChatGPT har genereret et svar, vil det præsentere det for brugeren i form af en tekstbesked eller talebesked, afhængigt af den valgte kommunikationskanal. Brugeren kan så reagere på svaret og stille yderligere spørgsmål eller anmodninger.

For at interagere med ChatGPT og give de rette kommandoer er det vigtigt at formulere spørgsmålene klart og præcist. Brug af almindeligt sprog og korrekt grammatik kan også hjælpe med at forbedre forståelsen af ​​spørgsmålet. Det kan også være nyttigt at inkludere nøgleord eller specifikke detaljer, der kan hjælpe ChatGPT med at generere et mere præcist svar. 
(Føler du ikke, at du får et ordentligt svar fra ChatGPT, så prøv at omformulere din sætning).

Det er også vigtigt at huske på, at ChatGPT stadig er en computerprogram (her missede den igen forskellen mellem 'en' og 'et'), og det kan have begrænsninger og fejl. Derfor kan det være nødvendigt at give flere oplysninger eller stille flere spørgsmål for at få den ønskede information. ChatGPT ikke kan (her burde der nok stå 'kan ikke' i stedet for 'ikke kan') erstatte menneskelig viden eller ekspertise, og det er altid vigtigt at bekræfte vigtige oplysninger med andre kilder, når det er nødvendigt.

I alt kan ChatGPT være en nyttig ressource for brugere, der har brug for hurtig adgang til information eller hjælp. Det er en kraftfuld teknologi, der kan hjælpe med at forbedre effektiviteten og kvaliteten af ​​menneskelig interaktion og service.

 

Hvilke fordele er der ved ChatGPT?

ChatGPT har flere fordele, der gør det til en nyttig ressource for brugere, der har brug for hurtig adgang til information eller hjælp. 

Her er nogle af de vigtigste fordele:

  1. Hurtig adgang til information: ChatGPT kan levere svar på spørgsmål inden for sekunder, hvilket kan spare brugere for tid og besvær ved at søge efter information manuelt (dette afsnit blev af ChatGPT  skrevet på under 1 min.).

  2. Tilgængelighed: ChatGPT er tilgængelig 24/7, hvilket betyder, at brugere kan få adgang til det, når som helst på dagen eller natten. Dette kan være særligt nyttigt for personer, der har brug for hjælp uden for normale arbejdstider hos fx en support eller kundeservice.

  3. Brugervenlighed: ChatGPT er designet til at være nem at bruge og kræver ikke særlig teknisk viden eller færdigheder. Brugere kan interagere med programmet på en naturlig måde og modtage svar i realtid.

  4. Kvaliteten af ​​svarene: ChatGPT er trænet til at generere svar af høj kvalitet ved at bruge avancerede teknikker til at analysere og forstå spørgsmål. Dette betyder, at brugere kan stole på, at de modtager nøjagtige (arh... sørg for at inddrage en god portion fornuft) og relevante svar på deres spørgsmål.

  5. Omfattende videnbase: ChatGPT har adgang til en stor database af information, der omfatter forskellige emner og kilder. Det betyder, at brugere kan få svar på næsten alle spørgsmål, de måtte have, og på tværs af forskellige fagområder. (Der er selvfølgelig blevet foretaget tiltag, der sikrer, at ChatGPT ikke bør kunne bruges til farlige og kriminelle formål).

  6. Skalerbarhed: ChatGPT kan betjene et stort antal brugere på samme tid uden at miste kvaliteten af ​​svarene. Derfor kan programmet håndtere en stor mængde forespørgsler uden at blive overbelastet.

Og ChatGPT kan derfor bruges i mange forskellige sammenhænge, herunder:

  1. Kundeservice: ChatGPT kan hjælpe med at automatisere kundeservice og besvare almindelige spørgsmål og henvendelser fra kunder.

  2. E-handel: ChatGPT kan hjælpe med at besvare spørgsmål om produkter og tjenester og hjælpe kunderne med at finde det, de leder efter.

  3. Sundhedssektoren: ChatGPT kan hjælpe med at besvare spørgsmål om sundhed og sygdomme og give generelle råd om sundhedspleje (her vil vi nok være en smule forsigtige, vi skal huske, at vi ikke altid kan tage chatbottens ord for gode varer, og derfor kan der være risici forbundet med sundhedsrelaterede spørgsmål).

  4. Uddannelse: ChatGPT kan hjælpe med at besvare spørgsmål fra studerende og give yderligere information om et emne (men brug nu ikke programmet som kilde i din referenceliste).

I alt kan ChatGPT være en effektiv og pålidelig ressource for brugere, der har brug for hurtig adgang til information eller hjælp. Dens brugervenlighed, kvaliteten af ​​svarene og omfattende videnbase gør det til en nyttig teknologi, der kan forbedre effektiviteten og kvaliteten af ​​menneskelig interaktion og service. (Bemærk at denne afslutning tilnærmelsesvis ligner den, vi så i afsnittet ovenover).

 

Hvilke ulemper er der ved ChatGPT?

Selvom ChatGPT har mange fordele, er der også nogle ulemper, der bør overvejes, når man implementerer denne teknologi.

  1. Menneskelig interaktion: ChatGPT kan give svar på mange spørgsmål, men programmet kan ikke erstatte den menneskelige interaktion fuldstændig. Nogle brugere kan stadig have brug for at tale med en menneskelig kundeservicerepræsentant for mere komplekse spørgsmål eller problemer.

  2. Fejl: Som alle teknologier kan ChatGPT også have fejl eller give forkerte svar. Dette kan føre til frustration hos brugerne og forværre deres oplevelse (det er særligt noget, der kan opstå, hvis man ikke formår at give systemet de rette kommandoer og særligt i en kundeservice, hvor en kunde søger svar, kan det blive fatalt).

  3. Sprogbarrierer: ChatGPT kan have vanskeligheder med at forstå og besvare spørgsmål på andre sprog end det sprog, den er programmeret til at arbejde på. Dette kan begrænse dens anvendelighed i en global sammenhæng.

  4. Sikkerhed: ChatGPT er afhængig af adgang til store mængder af data og kan potentielt udgøre en risiko for privatlivets fred og sikkerhed, hvis det håndteres forkert.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse ulemper, når man overvejer at implementere ChatGPT i ens organisation. Det er også vigtigt at sikre, at man har en plan for at tackle disse udfordringer, hvis de opstår, og at man fortsætter med at overvåge og evaluere teknologiens effektivitet og brugeroplevelse.

 

Skal vi frygte teknologien bag ChatGPT?

Det er vigtigt at huske på, at teknologier som ChatGPT ikke i sig selv er farlige eller skadelige. Teknologien er udviklet for at hjælpe mennesker med at løse problemer og gøre deres liv lettere og mere effektivt.

Dog er det vigtigt at være opmærksom på potentielle risici og udfordringer, der kan opstå med teknologien, såsom sikkerheds- og privatlivsproblemer.

Det er også vigtigt at tage hensyn til, at teknologien kan have indvirkning på arbejdsmarkedet og medføre ændringer i jobfunktioner og arbejdsstyrken, da den kan udføre opgaver, som tidligere udelukkende krævede menneskelig arbejdskraft.

Samlet set er det vigtigt (der er mange 'vigtige' ting i dette afsnit) at have en afbalanceret tilgang til teknologier som ChatGPT og sørge for, at de implementeres på en ansvarlig og etisk måde for at minimere potentielle risici og maksimere de fordele, teknologien kan tilbyde.

 

(Lykkedes det for ChatGPT at skrive et blogindlæg?

Hvad synes du?

ChatGPT har formået at skrive et blogindlæg, der synes i orden og informativt.
Der er kun ganske få fejl gennem teksten bl.a. ift. differentieringen mellem ‘en’ og ‘et,’ og så er der også enkelte kommafejl hist og her, som vi har tilladt os at rette til.
Gentagne gange har ChatGPT brugt samme ord, som fx ‘desuden’, ‘derefter, ‘dette’, ‘dette betyder’ og ‘efterfølgende’, hvilket også er noget, vi har valgt at justere til for at opnå et bedre flow i teksten.

For at få en god og sammenhængende tekst, som også er behagelig at læse, bør du stadig inddrage dine egne sproglige og kreative færdigheder.

Der er altså ikke nogen tvivl om, at teknologien bag ChatGPT er dygtig og kan hjælpe os med mange ting i mange henseender. Men fra et content perspektiv bør du altid forholde dig kritisk over for det, der 'skrives').