Umbraco
6 minutters læsning

Hvordan ser fremtiden ud for Umbraco? Key takeaways fra Codegarden 2023

Bjarne Fyrstenborg

Developer

Med titlen som MVP i Umbraco er Bjarne en sand specialist i systemet. Han har mange års erfaring i Umbraco, og han formår altid at knække de ellers mest komplicerede løsninger.

Fra d. 14.-16. juni 2023 sendte vi vores Umbraco-udvikler og MVP mod Odense for at deltage i Umbraco Codegarden - Umbracos årlige event, hvor udviklere inviteres til vidensdeling og networking. Dagene var fyldt med inputs - vi har samlet de vigtigste key takeaways til dig.

20230614_090450

Selvom der efterhånden er gået et par uger, konfettien er faldet til jorden, klapsavlerne er stilnet af, og dagligdagen igen går sin vante gang hos MCB’s Umbraco-team, så er vi stadig helt oppe at køre over alle de nye inputs, fede dialoger og spændende begivenheder, der fandt sted, da vi deltog i Codegarden 2023.
Det var 3 dage med fuld knald på, og hvis vi ikke allerede var vilde med Umbraco, så er vi det i hvert fald nu!

Vi sendte vores MVP (og nu også genudnævnte MVP for 2023) Bjarne Fyrstenborg afsted mod Odense, så han i 3 dage kunne suge så meget viden og inspiration til sig som muligt. Han er kommet tilbage med en fuld baggage, der herunder er kogt ned til 5 vigtige key takeaways, der ridser fremtiden op for Umbraco.

Og så har Bjarne selvfølgelig også selv nogle tanker for fremtidens Umbraco. Find også dem herunder.

 

 

5 takeaways fra Codegarden 2023

1. Vendr er nu Umbraco Commerce

I 2023 annoncerede Umbraco, at de havde opkøbt virksomheden bag Vendr - et e-commerce-modul, der gør det muligt at drive webshops på Umbraco CMS. Vendr sikrer, at du kan oprette og administrere din online butik direkte fra Umbraco's CMS-interface. Det er som Umbraco bygget på .NET-teknologien og har en række features, der gør det nemt at administrere din e-handelsvirksomhed både ift. produktstyring, kundeadministration, betalingsgateway-integration og meget mere.

Med denne annoncering tog Umbraco et stort skridt mod at blive en bedre løsning til e-commerce, og nu er endnu et skridt blevet taget.

Til Codegarden blev det nemlig offentliggjort, at Vendr er blevet til Umbraco Commerce

Umbraco Commerce vil indledningsvist indeholde de samme funktionaliteter som Vendr. Og Commerce er derfor blot re-brandingen af Vendr. Commerce vil altså stadig fungere som et separat modul til Umbraco, som integreres med Umbraco CMS, men der vil komme et øget fokus på udvikling af nye features, godt samspil med add-ons som fx Umbraco Deploy og bedre support af systemet.

Fremtiden vil altså betyde bedre muligheder for at integrere med 3. parts services enten som mindre apps / pakker eller via nødvendige extensions points, så udviklere kan integrere med 3. parts services.

Der vil desuden blive videreudviklet på en implementering af shipping provider (i stil med konceptet for payment provider). Der er her tale om din provider eller udbyder, som via en konfiguration kan have en eller flere betalings-/leveringsmetoder.
Ideen er, at der kan integreres til fx Shipmondo eller Webshipper, hvortil der kan konfigureres forskellige leverandører som PostNord, GLS, DAO osv.

At føje e-commerce funktionaliteter til et eksisterende Umbraco-website gøres altså lettere med en ubesværet opsætning af produkter, etableringen af et problemfrit betalingsflow og en effektiv styring af ordrer. Alt kan tilpasses via åbne designfunktionaliteter, og det er derfor muligt at skabe en personlig købsoplevelse på din nye webshop.

Og det er en tendens, Umbraco hopper med på, på det helt rigtige tidspunkt.
E-commerce giver nemlig mulighed for en grænseløs tilgang, udvidelse og eskalering.

 

2. Backoffice er omskrevet og baseres nu på WebComponents

‘Backoffice’ dækker over det, som vi i daglig tale kender som ‘Backend’. Backoffice tjener derfor flere formål i Umbraco. Det er kontrolrummet i en installation, og flere arbejdsgange starter altså her - især når det omhandler indholdsredigering såsom opdatering af indhold, upload af billeder og indsætning af forskellige former for medieelementer.

Og Backoffice hos Umbraco er under en konstant udvikling. Derfor er det nu blevet taget mod nye højder.

Der arbejdes på et helt nyt setup, som er blevet omskrevet fra bunden, således det fremover vil være baseret på WebComponents i stedet for AngularJS v1, som det gør sig gældende på nuværende tidspunkt. AngularJS v1 er nemlig forældet, og derfor supporteres det heller ikke længere.

Det nye Backoffice vil være både hurtigere og fremtidssikret.

Der er dog også nye ting på vej ift. Backoffice udover blot en opgradering. Der er nemlig blevet videreudviklet massivt med fokus på at kunne extende Umbraco Commerce i Backoffice, men også API-mæssigt. Det betyder, at Backoffice vil komme til at understøtte Umbraco Commerce og fungere som en værdifuld tilføjelse til strategien mod en e-commerce-drevet platform.

Det nye Backoffice har desuden fokus på at kunne extende komponenter, men også muligheden for at udvikle egne komponenter. Det betyder, at det i fremtiden vil være muligt at tilpasse UI i Backoffice både i add-ons pakker som Umbraco Commerce og Umbraco Forms, men også i egne dashboard og via egen tilpasning af Backoffice.
Det vil alt i alt give en mere konsistent og strømlinet UI.

Det nye Backoffice vil være fuldt integreret i Umbraco 14.

 

3. Umbraco 12 er blevet lanceret med Content Delivery API / REST API

Senere på året vil Umbraco komme til at understøtte både .NET 8 og C# 12. Det betyder, at der vil ske væsentlige forbedringer til både hastighed, ydeevne, sikkerhed og bedre mulighed for udvidelser.

Med Umbraco 12, som lanceres d. 29. juni 2023 som en STS-release (short-term), vil et nyt content delivery API (REST API) blive tilgængeligt. Det kan aktiveres uden videre omsvøb - også selvom du ikke har API til at query content og media. Det kan aktiveres til at udtrække content og media. Og det gør det således muligt for dig at hente Umbraco-indholdselementer i JSON-format.

Derudover vil Entity Framework Core (EF Core), som håndterer ‘mapping’ af data mellem databasen og klasser, blive understøttet. Og på sigt vil EF Core erstatte NPoco, som Umbraco i dag anvender i store dele af kodebasen.

Tanken er, at denne version bliver startskuddet mod en større overlapning med Umbraco Heartcore (headless versionen af Umbraco). Det betyder, at det fremover vil være muligt at drive et headless setup uden at gøre brug af Umbraco Cloud.

Umbraco 12 vil ved lanceringen desuden have gennemgået væsenlige forbedringer og justeringer. De tæller bl.a. en opdatering af billedbehandlingsmodulet til ImageSharp 3, som har en højere ydeevne og bedre understøttelse af forskellige funktionaliteter.
NPoco og MailKit er også blevet opdateret til de nyeste versioner, mens alle andre dependencies har modtaget patch-opdateringer.

.NET 8 og C# 12 vil på nuværende tidspunkt være fuldt integreret i Umbraco 13.

 

4. Udvidelser og ekstra funktionaliteter til blokke

Umbraco har givet udtryk for, at der inden for den nærmeste fremtid vil blive arbejdet mere intenst med blokke, således der sikres yderligere funktionalitet og dermed konkurrencedygtighed.

Det vil bl.a. blive muligt at gøre brug af ‘schedule publishing’ på blokniveau, så du kan bestemme, hvornår en bestemt blok skal blive synlig på dit site eller din shop. Derudover vil der blive arbejdet på både varianter og segmentering på blokniveau og en mulighed for at have reusable blokke. Reusable blokke vil fungere som globale blokke, der kan ligge i en form for ‘Library-sektion’, hvorfra de kan hentes og genbruges på tværs af de forskellige sidetyper.
Det vil desuden blive muligt at konvertere en blok til en global blok.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan ovenstående vil komme til at virke, men Umbraco og community'et, som til dagligt arbejder med både små og store Umbraco løsninger, forsøger på nuværende tidspunkt at definere dette.

Det er alt sammen noget, der gør oplevelsen med Umbraco mere brugervenlig for både udvikleren og indholdsredaktøren, og funktionerne kan også have en tidsbesparende faktor.

Fremtiden vil desuden byde på yderligere udviklinger af separate pakker eller add-ons, som kan installeres efter behov. De vil formentlig blive drevet af enten Umbraco Community'et eller Umbraco Partnere som MCB.

 

5. Øget effektivitet med Umbraco Deploy og Umbraco Forms

Blandt Umbraco-brugere opleves der for tiden en stigende interesse i add-ons som Umbraco Deploy og Umbraco Forms. Og det er da også med god grund. Her er der nemlig tale om to særdeles kraftfulde funktioner og arbejdsredskaber, der ikke blot kan forbedre din webstedsadministration, men som også kan øge din brugerinteraktion.

Umbraco Deploy er en funktion, der bruges til håndtering og automatisk overførsel af ændringer i datastrukturen på tværs af forskellige miljøer og overførsel af indhold mellem miljøer. Den er designet til at lette udviklings- og deploymentprocessen og sikre en smidig og pålidelig opdatering af Umbraco-baserede websteder.

Umbraco Deploy strømliner på den måde enhver implementeringsproces, så udviklere nemt kan skubbe ændringer mellem forskellige miljøer og samtidig bevare dataintegriteten.

Med Umbraco Deploy får du en implementeringsmotor, der vedligeholdes og understøttes af Umbraco HQ. Baseret på tusindvis af implementeringer og indholdsoverførsler i Umbraco Cloud får du en kraftfuld og gennemtestet funktion, som forbliver kompatibelt med Umbraco.

Umbraco Forms er et værktøj, der lader dig bygge formularer i alle former og størrelser og lægge dem på dine Umbraco-websteder. Der tilbydes en brugervenlig formularbygger, der gør det muligt at skabe interaktive og tilpassede formularer, hvilket giver dig mulighed for at indfange værdifulde brugerdata.

Du kan bygge formularer ved hjælp af en lang liste af elementer som multiple choice, dropdowns, tekstområder og afkrydsningsfelter og samtidig vælge mellem en række forskellige arbejdsgange, der kan styre og automatisere, hvad der sker, når en formular er blevet indsendt.

 

20230614_123547

 

 

Sådan spår vi, at fremtiden ser ud for Umbraco

Umbraco satser stort med Umbraco Commerce og tager kampen op mod andre store e-commerce systemer såsom Shopify og Magento. Derfor vil vi helt sikkert komme til at opleve, at udvidelser, nye funktioner og features kommer til at tage Umbraco Commerce med storm.

Umbraco Commerce bliver brandet som en attraktiv mulighed for at drive e-commerce på Umbraco, bl.a. fordi DXP (Digital Experience Platform) også forventes at være en stor del af den fremtidige strategi.
En Digital Experience Platform bør netop indeholde muligheder for både e-commerce og det at arbejde headless.
Umbraco Commerce vil derfor komme til at understøtte forskellige former for headless arbejdsmetoder.

 

 

Kontakt os nu