Umbraco
4 minutters læsning

Umbraco 13 er nu frigivet

Bjarne Fyrstenborg

Developer

Med titlen som MVP i Umbraco er Bjarne en sand specialist i systemet. Han har mange års erfaring i Umbraco, og han formår altid at knække de ellers mest komplicerede løsninger.

D. 14. december 2023 blev Umbraco 13 frigivet.
Umbraco kører nu på .NET 8 med alle de funktioner og forbedringer, som det nye framework bringer med sig. Og det betyder flere fordele for driften af din online forretning.


Umbraco

Vi har ventet på den længe, og endelig er den her. Umbraco 13! 
Med denne nye version følger en del ændringer herunder af det underliggende .NET framework, som nu kører på .NET 8 med C# 12. Derudover er der åbnet op for et helt nyt design til login-siden, der kan bruges blocks i rich text editor, og der er gjort langt flere initiativer inden for headless.

Umbraco 13 er desuden den næste version med langvarig support (LTS) af Umbraco CMS’et.

 

Hvad betyder langvarig support (LTS)

Fra og med udgivelsen af Umbraco 9 (september 2021) releases en ny og forbedret version (major) to gange årligt. 
Hver 4. af disse (hvert andet år) vil være en større version, som er langtidsunderstøttet eller det, som Umbraco kalder for ‘Long-term Support (LTS’). De resterende releases vil være Standard-term supported (STS).

LTS indeholder 2 faser; supportfasen og sikkerhedsfasen.

Supportfasen starter straks efter en større release. Den har til hensigt at rette fejl og mangler, mens der i sikkerhedsfasen kun tages hånd om problemer med sikkerheden. Begge faser varer 12 måneder. 

Læs mere om det her.

 

.NET 8 og C# 12

.NET 8 blev frigivet d. 14. november 2023, derfor er det også naturligt, at den nyeste version af Umbraco nu kører på den sidste udgave af frameworket.

.NET 8 indeholder tusindvis af forbedringer. Det er for eksempel noget, der gør sig gældende med flere muligheder for en bedre og mere fleksibel skalering, som for dig kan betyde en bedre ydeevne og hosting. Men du vil også opdage ændringer inden for stabilitet og sikkerhed samt en lang række platforms- og tool-forbedringer.
Og det er alt sammen noget, der kan hjælpe med at øge udviklerens produktivitet.

Derudover er der blevet tilføjet forbedringer til JSON og alle C# 12-funktionerne - C# 12 er den seneste version af programmeringssproget C#. C# 12 har introduceret flere nye funktioner og syntaktiske forbedringer, der også sigter mod at gøre udviklerens liv lettere samtidig med, at koden forbedres.

 

Minimal Hosting Model

Med .NET 6 introducerede Microsoft den minimale hostingmodel, hvor færre filer og linjer med kode er påkrævet for at oprette en app. Og da det er en tilgang, der vil blive udbredt yderligere, har Umbraco nu også tilpasset sig modellen.
Det betyder, at nye Umbraco-projekter oprettes med den nye hostingmodel.

 

Webhooks

Som et led i at tage flere headless-initiativer til sig, har Umbraco nu også webhooks. Det betyder, at du kan informere tredjepartssystemer om udvalgte begivenheder og altså lade dem få besked, når der sker ændringer i din Umbraco backend - det kan fx være, når sider gemmes, udgives, afpubliceres eller slettes i Umbraco CMS’et. 

Via den velkendte brugergrænseflade kan du derfor indtaste den ønskede URL, du vil kalde og herefter vælge en eller flere begivenheder, hvor netop denne URL skal kaldes. Det betyder, at du med webhooks UI kan tilføje webhooks uden at gøre brug af nogen form for kode.
Du kan som udvikler dog også nemt udvide denne funktionalitet på egen hånd ved at implementere dine egne webhooks - noget, som du måske allerede kender fra Umbraco Heartcore.

Umbraco Heartcore er en cloudbaseret, headless CMS-løsning baseret på Umbraco CMS-teknologien.
Løsningen giver dig mulighed for at oprette, administrere og levere indhold på tværs af forskellige kanaler og enheder, og den indeholder altså alt det grundlæggende fra det traditionelle CMS, men i stedet for templates bruges en REST API til at udtrække data.

 

Ændringer i Media Delivery API

I Umbraco 12.2 versionen blev vi introduceret for Media Delivery API. Det var dog med nogle få kompromiser. Dem er der nu blevet rettet op på i Umbraco 13. 

 

Blokke i Rich Text Editor

Det er med Umbraco 13 nu også muligt at bruge blokke i Rich Text Editor. Det skyldes, at der til tider har været behov for at kunne justere inline indhold i netop rich text. Det kan fx være i forbindelse med et tooltip på et link eller en mere kompleks knap i indholdet.   

Umbraco ser desuden en mulighed for, at netop dette kan udfase makroer i Umbraco. Og på sigt skal der også arbejdes på at genbruge globale blokke på tværs af alle sider.

Bemærk dog, at denne funktionalitet er iværksat som en alternativ løsning til de specifikke tilfælde, hvor Umbraco endnu ikke har nogle gode alternativer.

 

Ny login-side

Umbraco har arbejdet hårdt på et redesign af Backoffice (og gør det stadig). Du har måske allerede hørt om det - Bellissima (som er det italienske ord for ‘smuk’). Med det nye Backoffice vil der blive introduceret nye frontend-teknologier bl.a. i form af et UI-bibliotek. 

Men allerede nu vil du opleve den nye teknologi på din login-side. Den vil derfor i Umbraco 13 fremstå i et helt nyt og opdateret design. 

Men hvad er Bellissima?
Kort sagt handler det om arbejdet med at sikre, at Backoffice i Umbraco er bygget på moderne teknologi, og at det er nemt at vedligeholde og udvikle på. På den måde skal det fortsat være et af de mest fleksible CMS’er, der er tilgængeligt.

Det betyder også, at udviklere af pakker og andre extensions til Umbraco kan genbruge disse komponenter, så det sikres, at Backoffice fremstår med et strømlinet design. Dog er det derudover ikke muligt at udvide de indbyggede komponenter eller tilføje custom komponenter for på den måde at tilpasse Backoffice.

 

Ny betalingsudbyder

I december 2023 vil Umbraco desuden introducere Buckaroo som en supplerende betalingsudbyder til Umbraco Commerce. Det betyder, at antallet af standard betalingsudbydere nu udvides til 9.

 

Hvad betyder det for dig?

Er du på en ældre version af Umbraco som fx Umbraco 10, anbefaler vi, at du først migrerer til Umbraco 12 (Umbraco 11 meldte End-of-Life d. 11. december 2023), før du laver skiftet til Umbraco 13. På den måde gøres processen lettere og med mindre udfald i forhold til de mange forbedringer. 

Er du på en endnu ældre version af Umbraco, det kan fx være Umbraco 9, bør du inden for den nærmeste fremtid overveje en migrering. Umbraco 9 meldte End-of-Life d. 16. december 2022.

Du bør gennemføre en løbende opdatering, så du kontinuerligt får opgraderet til de nyeste versioner af Umbraco. Det betyder, at hver opdatering vil blive mere simpel og hurtig at gennemføre, og samtidig sikres det, at du altid har de seneste funktionaliteter og rettelser samt forbedret stabilitet og sikkerhed.

BJARNE FYRSTENBORG, UMBRACO DEVELOPER og MVP HOS MCB

 

Kontakt os nu