Umbraco
4 minutters læsning

MCB's deltagelse til Umbraco Codegarden 2022

Bjarne Fyrstenborg

Developer

Med titlen som MVP i Umbraco er Bjarne en sand specialist i systemet. Han har mange års erfaring i Umbraco, og han formår altid at knække de ellers mest komplicerede løsninger.

I juni løb Codegarden 2022 af stablen, og det var igen med MCB's deltagelse. Årets arrangement var noget helt særligt, fordi hjem i bagagen havde vi ikke bare ny viden og spændende ideer men også en særlig titel.

Umbraco Foto: Umbraco

Codegarden er Umbracos helt store event, som hvert år inviterer til vidensdeling og netværk. De seneste 3 år har det dog været aflyst og afholdt virtuelt, som så meget andet på grund af Corona-pandemien. I år var det endeligt muligt at afholde Codegarden fysisk, og det tør siges, at arrangementet vendte tilbage med manér. 

Umbraco havde skabt de helt optimale rammer for at fordybe sig i universet og dele viden og oplevelser med det store fællesskab. På bedste vis var det i år endda muligt både at deltage fysisk og virtuelt, eftersom alle sessioner blev live streamet.

Udover hyggelige sociale arrangementer med andre Umbraco udviklere, blev der præsenteret nye og kommende features i Umbraco, hvor der i år særligt var fokus på .NET Core / NET6 og Umbraco 10. Derudover var der fokus på fremtiden for Umbraco’s egne produkter som Umbraco Forms, Umbraco Cloud, Umbraco Heartcore og det opdateret Umbraco Marketplace.

Umbraco

 

MCB vandt en helt særlig pris

Umbraco

Foruden nogle lærerige dage vandt vores Umbraco udvikler, Bjarne, en særlig pris. Med sig hjem fik han en pris for sin udvikling og vedligeholdelse af flere extensions til ecommerce systemet, Vendr, til Umbraco. Blandt disse extensions er der håndteret integration til betalingsgateways samt drop-in modul til produktanmeldelser med administration i Umbraco backoffice. Derudover har han været aktiv i delingen af viden og erfaringer med hele Umbraco fællesskabet. Prisen blev fulgt af fine ord fra dommerne:

“Bjarne gjorde et enormt arbejde med at udvide og forbedre en eksisterende pakke og viste sin passion ved at gøre det. Hvis nogen fortjener denne pris, er det helt sikkert Bjarne, H5YR!”

Ligesom MVP er Package Awards givet til pakkeudviklere, som har ydet en særlig indsats i udviklingen af en extension i Umbraco og dermed også bidraget til Umbracos fællesskab. Derfor var det endnu et stort skulderklap til MCB og særligt Bjarne, som i forvejen har titlen som Umbraco MVP (Most Value People).

UmbracoFoto: Umbraco

 

Hvad byder fremtiden på for Umbraco?

Umbraco er populært som aldrig før, hvilket Codegarden også er et levende bevis på. Ved dette års event løftede Umbraco også sløret for den fremtidige udvikling af platformen.

Teknologisk er Umbraco opdateret med den seneste Microsoft .NET-teknologi, som betyder optimal performance og sikkerhed.

Derudover fik deltagerne et indblik i forberedelserne til et nyt backoffice i Umbraco. Det nuværende JavaScript-framework, anvendt i backoffice, er forældet. Tankerne går dermed på at fremtidsikre det nye backoffice baseret på moderne webkomponenter, som både sikrer et strømlinet UI og et hurtigere backoffice. Det betyder også, at extensions til Umbraco i højere grad vil have samme visuelle stil, da udviklere har mulighed for at genbruge disse komponenter i fx et dashboard i backoffice.

I de seneste Umbraco versioner (Umbraco 8, 9 og 10) er det muligt at opbygge elementer på hjemmesiden i blokke eller komponenter ved hjælp af en bloklist-editor. Som navnet antyder, er blokken primært tiltænkt at stå i liste format, men der arbejdes nu også på en blokgrid-editor, som giver bedre mulighed for at opstille komponenter på et site i et grid format - Det kunne eksempelvis være et billede i venstre kolonne og et tekstafsnit i højre kolonne eller omvendt.

UmbracoFoto: Umbraco

 

5 key takeaways fra Codegarden 2022

1. Lancering af Umbraco 10. Umbraco 9 er kompatibel med macOS, Linux og Microsoft Windows. Umbraco 10 anvender som standard .NET6, men allerede nu arbejdes der på at understøtte .NET7 i Umbraco 11.

Modsat tidligere er der oftere nye releases til Umbraco, hvilket gør, at Umbraco løbende er opdateret i forhold til teknologi, performance og sikkerhed. Det gør det også generelt enklere at opgradere fra fx Umbraco 9 til 10, end det var fra Umbraco 8 til 9. Derfor kan det være en god idé at opgradere sin Umbraco løsning til den nyeste version - både for at være opdateret på Microsoft teknologien, men også for at anvende de nyeste features i Umbraco samt fejlrettelser og opdateringer i forhold til performance og sikkerhed.

2. Forbedret modul til behandling af billeder. Nu er der understøttelse i WebP format. Det giver en bedre billedkomprimering, som tilmed giver bedre pagespeed score, hvilket har afgørende betydning for rangeringen på fx Google. På billederige hjemmesider kan det have stor indflydelse på brugeroplevelsen - især for brugere, der tilgår hjemmesiden fra mobil eller tablet.

3. Nye features til Umbraco Cloud. Umbraco Cloud har de senere år gennemgået en ny infrastruktur, som giver nye muligheder fremadrettet. Fra sommeren 2022 er det blandt andet muligt at vælge US-baseret hosting region (hidtil kun EU-baseret). Derudover er der yderligere muligheder for dedikerede ressourcer på Umbraco Cloud.

4. Ny platform til at samle premium apps: Composable DXP (Digital Experience Platform). Umbraco har arbejdet på en ny DXP-platform til at samle premium apps delt via Umbraco Marketplace. Umbraco har altid fokuseret på at gøre ting mere simpel, og DXP forsimpler integrationen til populære apps og gør det lettere at forbinde disse med Umbraco. I første omgang har fokus været på integration til velkendte brands som bl.a. HubSpot, Shopify, Semrush, Zapier og Google Search Console.

DXP består derfor af forskellige komponenter indenfor fx ecommerce, personalisering/anbefalinger og marketing. Disse forskellige apps vil fremgå tydeligere på det nye Marketplace.

5. GraphQL på alle Umbraco Heartcore planerUmbraco Heartcore er et såkaldt headless CMS og er baseret på samme kerne som i det traditionelle Umbraco CMS, hvor indhold og medie administreres. Det er et SaaS (Software as a Service), og dermed er softwaren hosted og vedligeholdt af Umbraco. Fordelen ved Umbraco Heartcore er, at man ikke er begrænset til én kanal, men man kan administrere indholdet til flere platforme fx website og apps.

Derudover får man et foruddefineret sæt API'er til at udtrække den data, der specifikt er behov for. Det gør det utroligt hurtigt, når man ønsker en SPA (Single-page application) web app, apps til mobil eller anden platform, der skal leveres indhold til. GraphQL er et sprog til at udtrække præcist det indhold, man ønsker, og nu er dette en mulighed på alle Umbraco Heartcore planer.

Du kan læse mere om Codegarden 2022 Keynote Highlights her.

Umbraco


Codegarden 2022 bød på en masse ny viden og indsigtsfuld sparring med fællesskabet. Hos MCB glæder vi os til at tage det hele i brug og lade det komme vores Umbraco kunder til gode. Og så glæder vi os allerede til Codegarden 2023!

 

Kontakt os nu