Umbraco
7 minutters læsning

Umbraco 11 er nu frigivet

Bjarne Fyrstenborg

Developer

Med titlen som MVP i Umbraco er Bjarne en sand specialist i systemet. Han har mange års erfaring i Umbraco, og han formår altid at knække de ellers mest komplicerede løsninger.

Endelig er den her - Umbraco 11. 

Umbraco kører nu på .NET 7 med alle de funktioner og forbedringer, som det nye framework bringer med sig. Og det betyder flere fordele for driften af din online forretning.

Umbraco


Når du agerer online, ved du, at time-to-market og forandringsparathed er altafgørende. Og netop derfor kan Umbraco være den ideelle digitale platform til at drive en online forretning - især hvis fokus er på at bruge et effektivt CMS til administration af hjemmesidens indhold.

Umbraco er et dansk udviklet Open Source Content Management System (CMS) kodet i Microsoft's .NET Framework - med den nye release af Umbraco 11, nu også .NET 7. 

Og fordi det er bygget på en Open Source platform, er koden fri og tilgængelig for alle. Det er særligt en fordel for dem, der vil holde alt udvikling in-house. Derudover skyldes Umbraco’s succes i høj grad det voksende community, hvor en stor del af netværket bidrager til fejlrettelser, nye features samt optimeringer ift. performance og sikkerhed.

Umbraco har siden lanceringen i 2008 oplevet en stigende vækst, og mere end 730.000 virksomheder er allerede på platformen.

Er du en af dem? Så bør du måske kigge efter den nye lancering.

 

Er du på en ældre version af Umbraco?

Er du endnu på en ældre version af Umbraco som for eksempel Umbraco 9, anbefaler vi, at du først migrerer til Umbraco 10, før du laver skiftet til Umbraco 11. På den måde gøres processen lettere og med mindre udfald i forhold til de mange forbedringer. 

Er du på en endnu ældre version af Umbraco. Det kan være Umbraco 7 eller Umbraco 8, bør du inden for den nærmeste fremtid overveje en migrering. Det forventes, at Umbraco 7 vil blive udfaset i 2023, mens Umbraco 8 allerede vil se sit endelige året efter i 2024.

Du bør gennemføre en løbende opdatering, så du kontinuerligt får opgraderet til de nyeste versioner af Umbraco. Det betyder, at hver opdatering vil blive mere simpel og hurtig at gennemføre, og samtidig sikres det, at du altid har de seneste funktionaliteter og rettelser samt forbedret stabilitet og sikkerhed.

Bjarne Fyrstenborg, DEveloper hos MCB

Umbraco*MVP står for ‘Most Valued People’. Gruppen udgør i dag kun 66 (2022) enestående mennesker, der formår at tage Umbraco skridtet videre og bidrage til en omfavnelse af open source systemet. Og med en MVP’er hos MCB, er du sikret den bedste service.

 

Hvad er nyt ved .NET 7?

Der er flere fordele ved .NET 7.

Både .NET 7 og ASP.NET Core 7 indeholder en lang række af funktioner, som gør det både lettere og hurtigere for dig at udvikle på din digitale platform. Du vil derfor særligt opleve et øget ydeevne (hvilket har været det primære fokus) samt et mere samlet, moderne, enkelt og ikke mindst hurtigt system.

Og ligesom med Umbraco 10 får du selvfølgelig med Umbraco 11 adgang til den nyeste C#-version. Denne tilføjer flere funktioner og gør det særligt mere overskueligt at skrive renere og mere læsbar kode, hvilket øger effektiviteten.

Kort og godt vil .NET 7 derfor hjælpe dig som udvikler til nogle mere produktive arbejdsgange. 

 

Fra Umbraco 10 til Umbraco 11

Umbraco 11 er en markant forbedring ift. Umbraco 10.

Med Umbraco 10, som blev frigivet i sommeren 2022 (d. 16. juni) fulgte især 3 nye, primære funktioner; SQLite support, .NET 6 og ASP.NET Core 6 samt ‘nullable’ referencetyper.

Med SQLite support blev det muligt at gøre brug af en integreret database på tværs af platforme. Og processen til at komme i gang på både Windows, Mac og Linux blev derfor væsentligt lettere. Den nye SQLite database erstattede SQL CE, som i samme omgang blev meldt ‘end of life’.
SQLite databasen er god til et lokal udviklingsmiljø eller i et testmiljø, men den bør ikke anvendes i produktionsmiljøet, altså på live-sitet.

Umbraco 10 kører på den på daværende tidspunkt nyeste version af Microsoft .NET-teknologien samt den nyeste version af C#. Derfor var det med denne release muligt at nyde godt af alle de nyeste fordele i forhold til ydeevne samt drage fuld nytte af den funktionalitet, som ellers følger med de nyeste versioner. 

Med ‘nullable’ referencetyper opstod der færre fejl i Umbraco 10. Funktionen refererer til en gruppe af funktioner, der blev introduceret i C# 8+, som bl.a. har til hensigt at minimere sandsynligheden for, at du oplever fejl i din kode. 

Nullable referencetyper er nu en del af Umbracos åbne API og noget, som er en integreret del af Umbraco 11.

 

En forbedring af primære funktioner

Som med andre nye releases er Umbraco 11 som Umbraco 10 - og mere til. 

Umbraco CMS kører nu på .NET 7 med alle de funktioner og forbedringer, som det nye framework bringer med sig. Men det er ikke det hele - langt fra. Der er nemlig her tale om en af de større udrulninger fra Umbraco.

Oven i får du med Umbraco 11 også en ny Block Grid editor, der helt sikkert vil bringe glæde hos dig, hvad end du er udvikler eller indholdsredaktør. Derfor vil du opleve, at Umbraco 11 rummer en større synlig opgradering end flere af de tidligere releases.

I modsætning til tidligere releases er det nemlig denne gang ikke kun selve CMS’et, der er blevet opdateret.

Sammen med den nye version 11 finder du også en ny Umbraco Marketplace, som overskueligt, hurtigt og nemt lader dig gennemse alt fra pakker og integrationer til eventuelle partnere, der kan bistå dig med det tekniske. Den nye Marketplace kan tilgås direkte fra backoffice eller den nye hjemmeside.
Find den nye hjemmeside her

Og så bør det også nævnes, at selve dokumentationen for Umbraco 11 har gennemgået en stor forbedring. Den fremgår nu med langt større synlighed, og den er lettere at foretage søgninger i. For udviklere er den derfor mere effektiv at forholde sig til, og flere processer er gjort langt mere overkommelige at beskæftige sig med.

Med en migrering fra Umbraco 10 til Umbraco 11 vil du derfor støde på resultatet af de talrige opdateringer, forbedringer og nye funktioner. Og der er derfor flere ting, der er værd at være begejstret for med Umbraco 11.

 

Særlige fordele ved Umbraco 11

Der er især to funktioner i den nye Umbraco release, som du bør bide mærke i; den nye Blok Grid editor og den forbedrede Marketplace.

Block Grid editor
Den nye Block Grid editor er sammen med .NET 7, Microsoft’s nyeste framework, en af de helt store og nye features i Umbraco 11. Med denne er det nu muligt at opleve en bedre og mere intuitiv redaktøroplevelse.

Den nye Block Grid editor er en videreudvikling af den nuværende Block List editor, som har været at finde i de tidligere versioner siden Umbraco 8. I Umbraco 7 blev der udviklet en Grid Layout editor, som havde sin storhedstid, men som også siden er blevet udfaset, fordi Block List editoren har taget over. 

Den tidligere editor var baseret på elementtyper (eller blokke) defineret i Umbraco. Og i mange tilfælde var Block List editoren derfor alligevel at foretrække frem for den ældre Grid Layout editor. Denne byggede på et mere moderne koncept og var velegnet til at bygge sideindholdet i sektioner. 

Der var dog stadig en udfordring i at opbygge sideindhold i et grid-baseret layout med rækker og kolonner - det er heldigvis en anden snak i dag. 

Den nye Block Grid editor er i store træk baseret på samme koncept som Block List editoren, men den nye version består af flere avancerede funktioner til fx at opbygge et grid-baseret layout. Og den er bygget på en mere fremtidssikret teknologi, som giver en markant bedre udvikleroplevelse. 

Som du måske allerede har gættet ud fra navnet - Block Grid editor - baseres alt nu på blocks (eller blokke), som indeholder egenskaber, der benytter af standard (eller custom) datatyper, hvorfor udviklere har mulighed for at lave skræddersyede redigeringsoplevelser samt konfigurere, hvilke blokke der kan anvendes på de forskellige sidetyper. Det er en ny editor, der fokuserer på mulighederne for som indholdsredaktør at arbejde med et bedre og langt mere intuitivt layout. Det betyder som udgangspunkt, at udviklere har fået bedre muligheder for at skabe oplevelser, som er lettere at tilpasse af indholdsredaktører, og derfor er der nu også en mere synlig samhørighed mellem de to arbejdsfunktioner. 

Det sker blandt andet gennem muligheden for at oprette og administrere et grid-baseret layout. Det kan for eksempel være i forhold til at have opdelt en sides indhold i rækker og kolonner med tekst og billede splittet. Du kan derfor have billeder til højre og tekster til venstre eller omvendt. 
Derudover kan du med denne opdeling vælge at præ-definere nogle områder i indholdet i grid-editoren for på den måde at sikre hurtigere arbejdsgange fremover, eller du kan bruge en størrelses-konfiguration af den enkelte blok og på den måde bestemme, hvor mange kolonner denne må strække sig over.

Der er altså to måder at benytte sig af den nye Block Grid editor på; du kan bruge foruddefinerede layouts eller en mere fri layoutoplevelse, hvor du kan ændre størrelsen på de individuelle elementer.

Med funktionerne nævnt ovenfor kan du skabe en fleksibel redigeringsoplevelse af indhold med fokus på frihed og kreativitet, eller du kan bygge foruddefinerede layoutstrukturer - du kan endda også gøre brug af en kombination af begge, hvis det passer bedre på din digitale platform.

Det kan virke som små forbedringer, men for indholdsredaktøren, der hver dag arbejder i Umbraco, kan de gøre en verden til forskel, når tiden brugt på layoutet pludselig mindskes markant. 

Og du får selvfølgelig alle de funktioner med, som du er vant til at arbejde med fra tidligere versioner af Block List editoren. Det kan for eksempel være tilføjelse af indstillinger, drag and drop og kopier/indsæt, som alle er velkendte features. 

Udover Blok Grid editor er der også kommet en opdatering af Rich Text editoren. Den anvender nu en nyere version af TinyMCE-teksteditoren, som er gået fra version 4 til version 6. Med den vil du opleve et mere moderne look og en bedre optimering til moderne browsere.
Bemærk, at hvis du har brugerdefinerede plugins til TinyMCE, skal de migreres.

Alt i alt betyder disse redigeringsmuligheder og forbedringer til selve layoutet, at du - hvad end du er udvikler eller indholdsredaktør, kan byde en meget flottere front-end velkommen. Det er til glæde for dig, men bestemt også dine besøgende, som vil blive præsenteret for en mere brugervenlig og funktionsdygtig hjemmeside.

At have en god konfiguration og en god redigeringsoplevelse er altså udslagsgivende for det endelige resultat, men det kan ikke stå alene. Som med alt andet Umbraco har du derfor stadig fuld kontrol over design og layout.

Umbraco Marketplace 
Hvis du begiver dig over mod de forskellige pakker, som du kan finde i Marketplace, vil du hurtigt bemærke, at der er noget, som har ændret sig. Sammen med Umbraco 11 er der nemlig sket en general opgradering af Marketplace. Alt er nu samlet ét sted, og det er lettere at skabe det fulde overblik over det, du måtte søge efter.

Den nye markedsplads er ikke kun tilgængelig fra backoffice, men også mulig at tilgå direkte på marketplace.umbraco.com. Den indeholder Umbraco-pakker til Umbraco 8+ samt integrationer og vigtig viden til det voksende antal Tech Partners. Det er derfor stedet at søge mod, når du vil se, hvad der er muligt for dig i forhold til at udvide med Umbraco og integrere 3. parts tjenester.

Er du på en tidligere version af Umbraco, vil du stadig kunne finde det ‘gamle’ Marketplace.

Du vil opleve en renere arkitektur, når du dykker ned i blandt andet integrationer. Både Umbraco 9 og Umbraco 10 har på dette felt gjort store fremskridt, men med Umbraco 11 er sagen en anden. Og det er nu nemmere at foretage forbedringer af arkitekturen.

For de fleste vil ændringerne ikke være mærkbare - og som indholdsredaktør vil du sandsynligvis aldrig opdage dem. 

Umbraco Forms 11 og Umbraco Deploy 11
Med releasen af Umbraco 11 er også nye versioner af både Umbraco Forms og Deploy udgivet. Selvom de er nye og større versioner, er ændringerne primært blevet foretaget for at sikre fuld understøttelse af kørslen på Umbraco 11 og .NET 7. 

Du kan finde den fulde liste over forbedringer, opdateringer og ændringer i Umbraco 11 release notes.

 

Sådan kommer du i gang med Umbraco 11

Vil du gerne i gang med at bruge Umbraco 11? 

Umbraco 11 er tilgængelig overalt, hvor du får din Umbraco.

Processen er, som du er vant til, når du har migreret fra tidligere versioner. Vær dog opmærksom på, at det er hele din digitale platform, der bør opgraderes til .NET 7.

Du har mulighed for at klare migreringen på egen hånd, da der findes en lang række forskellige former for dokumentation, du kan benytte, og som vi anbefaler, at du i processen følger tæt. 

Hos MCB hjælper vi dig også gerne sikkert i mål med en opdatering.

 

Kontakt

Har du brug for et god råd, inden du migrerer dit Umbraco-site? Eller vil du gerne have hjælp til at komme godt i mål med et skifte? Så står vi klar til at hjælpe.

 

Kontakt os nu