Umbraco
3 minutters læsning

Umbraco 14 er nu frigivet

Bjarne Fyrstenborg

Developer

Med titlen som MVP i Umbraco er Bjarne en sand specialist i systemet. Han har mange års erfaring i Umbraco, og han formår altid at knække de ellers mest komplicerede løsninger.

D. 30. maj 2024 blev Umbraco 14 frigivet.
Versionen introducerer en helt ny backoffice-oplevelse bygget med moderne teknologier som TypeScript og Web Components. Og du vil opleve forbedret ydeevne, øget fleksibilitet og større muligheder for tilpasning. 


Umbraco 14

Nu er Umbraco 14 endelig blevet frigivet. 
Og med de forbedringer og opgraderinger der følger med, bliver det nu lettere for særligt udviklere at skabe kraftfulde digitale løsninger, som kan være med til at sikre, at din online forretning drager fordel af de nyeste og mest innovative teknologiske fremskridt.

Flere mener, at vi med Umbraco 14 har nået en ny milepæl.
Det skyldes bl.a., at versionen kommer med store ændringer, der standardiserer og forbedrer platformens tilpasnings- og udvidelsesmuligheder. Og samtidig er der sket store forbedringer til både værktøjer, muligheder for testning, ydeevne, skalérbarhed og ikke mindst backoffice.

Umbraco 14 kører stadig den nyeste og bedste version af .NET med al den stabilitet og ydeevne, der følger med. Hovedfokus for denne udgivelse er derfor backoffice og API-laget, der gør det hele muligt.
Så hvis du udvider og tilpasser via redigeringsoplevelsen i Umbraco, kommer den her udgivelse med betydelige og spændende ændringer. Og for alle andre forbedrer den fundamentet i CMS'et.

For eksempel er Umbraco 14 bygget med TypeScript og Web Components for at skabe mere sikker JavaScript og bedre integrationsmuligheder.

Læs om Umbraco 14 releasen her.

 

Hvad er standard-term support (STS)?

Umbraco 14 er den næste version med Standard-Term Support (STS) af Umbraco CMS’et. Supportfasen løber derfor indtil d. 14. november 2024, mens sikkerhedsfasen varer indtil d. 2. marts 2025.
Umbraco 14 meldes end-of-life d. 30. maj 2025.

At Umbraco er en STS-version betyder, at den har en kortere support-levetid end fx den nyligt udgivne Umbraco 13, som er er LTS-version (Long-Term Support).

Som en tommelfingerregel er STS-versioner gode til de projekter, der løbende er under udvikling.

 

Backoffice

Med lanceringen af Umbraco 14 ser vi den største ændring i backoffice-oplevelsen i 10 år.

Det betroede og gennemprøvede design og de vante arbejdsgange er blevet gen-implementeret, men også opdateret og justeret, hvor det har været relevant. Det betyder, at du vil møde et frisk og moderne backoffice samtidig med, at den gode redigeringsoplevelse opretholdes.

Og selvom det visuelle design forbliver velkendt og brugervenligt, har underliggende teknologiske opdateringer revolutioneret platformen. 

AngularJS er blevet erstattet med moderne teknologier som TypeScript, Web Components og LIT, hvilket markant forbedrer ydeevnen og stabiliteten. Og så er det nye backoffice bygget med Umbraco UI Library, der sikrer konsistens og lettere udvidelsesmuligheder.

Det skyldes også, at Umbraco 14 er designet med en 'Extension First Strategy'. Det betyder, at næsten alt i backoffice kan udvides, hvorfor du kan skabe mere konfigurerbare løsninger til specifikke behov og scenarier.

Med en ny REST Management API kan alt i Umbraco desuden styres programmatisk - lige fra brugere til indhold og medietyper, hvilket gør det muligt at skræddersy backoffice til specifikke behov. Og efter at de forældede teknologier som XPath og makroer er blevet fjernet, er platformen også blevet mere vedligeholdelsesvenlig og fremtidssikret.

De ændringer betyder, at udviklere nu har adgang til et mere fleksibelt og robust system, der letter integrationen af nye funktioner og tilpasninger.

Og du får som bruger en mere fremtidssikret version.

 

Management API

Den nye Management API forbedrer kommunikationen mellem backoffice og backend og muliggør samtidig en klar adskillelse af funktioner.

Management API'et er baseret på de samme headless (RESTful) principper som Content og Media Delivery API'et, og det tilføjer indholdsstyring til Umbraco CMS'ets efterhånden brede arsenal af headless muligheder.
Det åbner derfor for en verden af muligheder for headless og giver en bedre platform at bygge fleksible og tilpassede løsninger på. 

 

UI Library

En af Umbracos store styrker er den gode mulighed for udvidelse og tilpasning af brugergrænsefladen, hvilket giver en skræddersyet og fuldt integreret indholdsstyringsoplevelse. 

Extension API'et forpligter til en extension-first tilgang. Og det er med til at sikre, at UI i Umbraco er bygget ved hjælp af netop denne API og Umbraco UI Library. 

Alt det her er allerede fuldt tilgængeligt for udviklere til brug for tilpassede udvidelser, pakker og integrationer, hvilket gavner alle, der arbejder med backoffice UI.

 

Umbraco Cloud

Umbraco 14 er tilgængelig på Umbraco Cloud og introducerer flere opdateringer til Workflow, Forms, Deploy og Commerce.

Det betyder, at du får den nyeste version af CMS'et forudinstalleret og klar til brug med et enkelt klik. Det inkluderer den helt nye version 14 udgivelse af Umbraco Forms og Umbraco Deploy.

Umbraco Commerce og Umbraco Workflow er desuden frigivet som alpha-udgaver til Umbraco 14. Det kan fx nævnes, at Workflow er blevet open source. Endelige udgivelser for begge forventes i de kommende uger.

 

Hvad betyder det for dig?

Er du på en ældre version af Umbraco som fx Umbraco 12, anbefaler vi, at du først migrerer til Umbraco 13, før du laver skiftet til Umbraco 14. På den måde gøres processen lettere og med mindre udfald i forhold til de mange forbedringer. 

Er du på en endnu ældre version af Umbraco, det kan fx være Umbraco 11, bør du inden for den nærmeste fremtid overveje en migrering. Umbraco 11 meldte End-of-Life d. 1. december 2023.

Du bør gennemføre en løbende opdatering, så du kontinuerligt får opgraderet til de nyeste versioner af Umbraco. Det betyder, at hver opdatering vil blive mere simpel og hurtig at gennemføre, og samtidig sikres det, at du altid har de seneste funktionaliteter og rettelser samt forbedret stabilitet og sikkerhed.

 

Bjarne Fyrstenborg

BJARNE FYRSTENBORG,
UMBRACO DEVELOPER HOS MCB OG MVP

Læs mere om Umbraco opgraderinger her.

Vær desuden opmærksom på, at alle versioner fra før Umbraco 7 ikke længere supporteres. 

 

Kontakt os nu